Cukorbetegség memóriazavar

Egészséges életmód a memóriazavar ellen | National Geographic

A családi előzmények a demencia komoly kockázatát jelentik.

Mi okozhat még feledékenységet a demencián kívül? Kerekes Éva, neurológus és gyermekneurológus Feledékenység, koncentrálóképesség-romlás olykor-olykor bárkivel előfordulhat. Mivel azonban a háttérben nemcsak olyan okok állhatnak, mint a stressz vagy a kimerültség, hanem súlyos, akár életet veszélyeztető betegségek is, a legjobb mielőbb orvoshoz fordulni, ha memóriaromlást tapasztal. Időskorban Az időnkénti szétszórtság még idősebb korban sem feltétlenül az Alzheimer-kór vagy a demencia egyéb típusainak a jele. Az időseknél például gyakori probléma, hogy nem fogyasztanak elég folyadékot és a folyadékhiányos állapot pedig egyéb negatív következményei mellett gyakran jár enyhébb feledékenységgel is.

Egy első fokú rokon — szülő, testvér — betegsége majdnem 75 százalékkal emeli a cukorbetegség memóriazavar esélyét azokhoz képest, akiknél nincs családi előtörténete a betegségnek — olvasható a heart. A demencia más gyakori kockázati tényezői között szerepel az életkor, a nem, az iskolázottság, a magas vérnyomás és koleszterinszint, a 2-es típusú cukorbetegség, valamint a depresszió.

Kollégáival együtt nő és férfi adatait elemezte, akik évesek voltak, és között egészségügyi vizsgálatokon estek át az Egyesült Királyság Biobank UK Biobank Study projektje keretében, mely mintegy ezer résztvevővel folyt.

cukorbetegség memóriazavar

A kutatás kezdetén cukorbetegség memóriazavar sem volt demens. Kérdőívet töltöttek ki családi előzményeikről és életmódjukról.

Hat egészséges szokást vizsgáltak, egy-egy pontot kapott, aki egészségesen étkezett, vagyis több zöldséget és gyümölcsöt evett, mint feldolgozott húst és finomított gabonát, mozgott eleget, azaz heti legalább perc közepes-élénk aktivitást végzett, napi órát aludt, a mérsékelten fogyasztott alkoholt, nem volt elhízott, tehát testtömeg-indexe 30 alatt volt.

A nyolc éven át tartó követés alatt embernél 0,6 százalék alakult ki demencia.

cukorbetegség memóriazavar

Akiknél a családban előfordult már a betegség, azok mintegy 70 százalékkal nagyobb eséllyel váltak demenssé. Az egészséges életmód mind a hat irányelvét követők majdnem fele akkora kockázattal nézett szembe, mint azok, akik kettő vagy ennél is kevesebbet követtek.

cukorbetegség memóriazavar

Háromféle egészséges szokás a demecia kockázatának 30 százalékos csökkenésével mutatott összefüggést azokhoz képest, akik kettő vagy kevesebb szokást követtek még akkor is, ha a kutatók kiszűrték a családi előzményeket, valamint a gyakori kockázati tényezőket, köztük a kort, a nemet, az iskolázottságot, a magas vérnyomást és koleszterinszintet, a cukorbetegséget, valamint a depressziót.

Akiknek a családjában előfordult a demencia, és legalább három egészséges szokást követtek, azoknál százalékos kockázatcsökkenést tapasztaltak a szintén családi előtörténettel rendelkező, de csak kettő vagy kevesebb egészséges elvet követőkhöz képest.

Memóriazavar Az életkor előrehaladtával gyakori panasz a feledékenység: elkezdünk mesélni egy történetet, majd rájövünk, hogy voltaképpen nem is emlékszünk a kulcsszereplők vagy a helyszín nevére… Memóriánk több, egymást kiegészítő rendszerből tevődik össze. Rövid távú memóriánk segítségével az újonnan tanult dolgokat képesek vagyunk egy rövid ideig észben tartani, például megjegyzünk egy időpontot addig, amíg leírjuk. A hosszú távú memóriánk gondoskodik az élményeink megőrzéséről vagy az adatok tárolásáért. Több testi betegség és lelki zavar is okozhat feledékenységet, memóriavesztést: ilyenek például a depresszió, a szorongás, vitaminhiány, vagy éppen pajzsmirigybetegségek. Emellett gyógyszerek, pl.

A tanulmány egyelőre nem bizonyította, hogy az életmód egyértelműen okozhat-e demenciát, de az összefüggésre rámutatott, és további vizsgálatok szükségesek a családi demencia megerősítésére. Jelenleg a kutatásban résztvevők által kitöltött kérdőívre hagyatkoztak a kutatók.

  • A memória hanyatlás természetes gyógymódja A memória hanyatlás természetes gyógymódja Szerző: Dr.
  • Felfedezett cukorbetegség - amennyiben kezelés megkezdése
  • Feledékenységre | Memóriaproblémára | Memóriazavar | Demencia
  • Egy ritka kórkép — mitokondriális betegség
  • Cukorbetegség laktózmentes tej

Fontos információk