Inzulinrezisztencia neuropátia. Hogyan ismerhetjük fel az inzulinrezisztenciát?

Bizsergés, érzéskiesés, fájdalom is utalhat diabéteszes neuropátiára
Bizsergés, érzéskiesés, fájdalom is utalhat diabéteszes neuropátiára Origo Jakab Gábor PhD, a Neurológiai Központ neurológusa az idegfájdalmakkal, érzéskieséssel járó betegség fő típusaira, és a kezelés kiemelt jelentőségére hívta fel a figyelmet. Bizsergés, érzéskiesés, túlérzékenység is tünet lehet A diabéteszes neuropátia gyakran érzéskiesést, bizsergést okoz a végtagok törzstől távoli részein. A cukorbetegség egyik korai szövődményének számít a neuropátia, ami azért alakul ki, mert a komplex anyagcserezavar károsítja a testünket behálózó perifériás idegeket. Vezető tünetei a fájdalom és az érzéketlenség.

Egyéb Hogyan ismerhetjük fel az inzulinrezisztenciát? Az 1-es és 2-es típusú cukorbetegség mellett egyre gyakoribb az inzulinrezisztencia, amit a cukorbetegség előszobájaként is emlegetnek. Az inzulinrezisztencia gyakorta még a vércukorszintből sem mutatható ki, ha viszont nincs kezelve, meddőséget, nehezebb teherbeesést is okozhat.

A diabéteszes neuropátia előrehaladottabb formáiban nagyobb a sérülés veszélye, mivel károsodtak már az érzékelő — és a mozgató motoros funkciók is. Ha a lábban már teljes körű az érzéskiesés, a beteg nem veszi észre, hogy megsérült, és a sérülést épp ezért nem is látja el megfelelően. A keringés romlása miatt a diabéteszes beteg sérülései, sebei nem gyógyulnak megfelelő módon. Még egy kisebb sérülés is súlyos fertőzéshez vezethet, fekélyek, tályogok kialakulásához, amely azután a lábfej, a láb, a fertőzött részek amputációját is maga után vonhatja. A hőérzékelés kiesése is komoly kockázatot jelenthet diabéteszben.

Az 1-es típusú diabéteszt Inzulinfüggőnek is nevezik, hiszen a hasnyálmirigy béta-sejtjeinek károsodása miatt nagyon kevés, vagy semennyi inzulin sem termelődik, ezért a betegek a terápia során inzulinra szorulnak.

A betegség főképpen gyermek- vagy fiatalkorban jelenik meg, 35 év alatt, de bármely életkorban előfordulhat. Mivel az 1-es típusú diabétesz esetén a kellő mennyiségű inzulin hiányában a sejtek cukorfelvétele nem megoldott, a felesleges cukortól a szervezet más úton igyekszik megszabadulni.

Kapcsolódó cikkünk

A betegség első tünetei ezért a fokozott vizeletürítés, az ezzel társuló szomjúságérzés, és az acetonszagú lehelet. Emellett fáradtság és fogyás is jelentkezhet. A béta-sejtek károsodását autoimmun folyamatok okozzák, vagyis a szervezet önmaga pusztítja el ezeket a sejteket.

Mit árul el a gyermekek csuklómérete?

Megfelelő kezelés nélkül a betegek életveszélyes állapotba kerülhetnek, ezért ilyen típusú cukorbetegségben esetében szükséges az inzulin pótlása. Kialakulásában döntő szerepet játszik az egyén életmódja: a túlzott szénhidrát- és energiafogyasztás, az elhízás és a mozgáshiány a betegség inzulinrezisztencia neuropátia rizikófaktorai.

inzulinrezisztencia neuropátia

Jellemzően 40 év felett jelentkezik, habár egyre fiatalabb korban is megfigyelhető, melynek egyik oka lehet a mára népbetegséggé váló az ecope kezelése. A betegség hosszú ideig lappanghat, gyakran csak a súlyosabb szövődmények — szem- vese- érbetegségek, neuropátia — megjelenésekor kerül sor a diagnózisra. Bibok György felhívja a figyelmet, hogy a mielőbbi felismeréshez fontos a vércukorszintet rendszeresen ellenőriztetni, akkor is, ha nincsen egyéb panaszunk.

Napjainkban egy egyszerű specifikus kérdőív és vércukorvizsgálat alapján könnyen kiszűrhetők a inzulinrezisztencia neuropátia hajlamos, nagy kockázatú betegek.

Bizsergés, érzéskiesés, túlérzékenység is tünet lehet

A 2-es típusú diabétesz hátterében elsősorban inzulinrezisztencia áll, majd évekkel később a fokozott inzulintermelésre késztetett béta-sejtek funkciója is csökken, és elégtelenné válik az inzulinelválasztás is. Ennek a két jellemző oknak a inzulinrezisztencia neuropátia tartjuk szem előtt a terápia megválasztásakor.

What is insulin resistance (and why does it occur)?

A 2-es típusú cukorbetegség kezelése diétával, rendszeres mozgással és gyógyszerrel, szükség esetén inzulin adásával lehetséges. Néma kórként is emlegetik, mert a betegség sokáig lappanghat, a kezdetén még vércukorszint-eltérés sem jelentkezik. A túlzott szénhidrátfogyasztás következtében a hasnyálmirigy több inzulint termel, hogy a szervezetben a vércukorszintet normalizálja.

A diabéteszes neuropátia 4 fő típusai

A nagyobb mennyiségű inzulin hatására a sejtek több cukrot vesznek fel, így a vércukorvizsgálat kezdetben még nem mutat eltéréseket a vérben. Idővel azonban a sejtek elsősorban a máj- izom- és zsírsejtek rezisztensek lesznek az inzulinhatásra, ami miatt lényegesen több inzulinnak kell jelen lennie a vérben ahhoz, hogy a sejtbe a cukor bekerülhessen — ez az állapot pedig már maga az inzulinrezisztencia.

inzulinrezisztencia neuropátia

Hiába termel tehát több inzulint a hasnyálmirigy, a vércukorszint és ezzel együtt az inzulinszint is magas marad. Ha hosszú időn keresztül kezeletlen marad a zavar, akkor cukorbetegség alakul ki, mert a hasnyálmirigy előbb-utóbb kifárad, és nem tud a kompenzációhoz szükséges, elegendő mennyiségű inzulint termelni.

Ezek a 2-es típusú diabétesz korai jelei

A fokozott inzulinhatás káros hatásai egyes szerveknél — például a petefészeknél — is jelentkezhetnek. A kezeletlen inzulinrezisztencia meddőséget, nehezebb teherbeesést is okozhat. A betegség kivizsgálása cukorterheléssel, cukorterheléses vérvételi sorral történik.

inzulinrezisztencia neuropátia

Ennek során nem csak a páciens vércukorszintjét határozzák meg, hanem a vér inzulinszintjét és az inzulinelválasztás mértékét is.

Fontos információk