Átlagos vércukorszint

Amit a vércukorszintről tudni kell

átlagos vércukorszint

Emiatt nem tudjuk közvetlenül ellenőrizni, hogy a szócikkben szereplő állítások helytállóak-e. Segíts megbízható forrásokat találni az állításokhoz! Lásd még: A Wikipédia nem az első közlés helye.

átlagos vércukorszint

HbA1c vagy glikohemoglobin a vörösvértestekben található és a vért vörösre festő hemoglobin egy formája, melyben a hemoglobinhoz glükóz cukor köt. A glükózzal kötésben lévő glikozilált hemoglobin aránya a teljes hemoglobinhoz képest százalékban kifejezve a cukorbetegség kezelésének egyik fontos laborparamétere.

Segítségével megállapítható, hogy milyen volt a beteg átlagos vércukorszintje az elmúlt három hónapban hosszútávú vércukor.

átlagos vércukorszint

Minél magasabb a vércukorszint, annál több hemoglobin alegység köt cukrot. A kötés egy darabig instabil, de pár óra múlva stabilizálódik és vissza nem fordítható lesz: a cukor nem tud többé leválni a hemoglobinról. Ennek következtében a HbA1c forma élettartama a vörösvértestek élettartamától függ.

A glükóz kötése a hemoglobinhoz nem enzimek segítségével történik és különböző glikozilált hemoglobin formák jöhetnek létre. Hogy a méréseket és így a cukorbetegség kezelését az egész világon standardizált körülmények között lehessen végezni, a münsteri IFCC Institute for Átlagos vércukorszint Classification egy munkacsoportja a HbA1c-t választotta ki mérendő paraméternek, mert ez a glikozilált forma stabil.

A HbA1c-ben a glükóz a hemoglobin béta-láncának N-terminálisához köt ez egy valin aminosav.

átlagos vércukorszint

Labordiagnosztika[ szerkesztés ] A HbA1c értékét cukorbetegeknél háromhavonta ellenőrzik. A HbA1c érték nem értékelhető, ha a vörösvértestek hemolitikus betegségek során elpusztulnak, például fertőzések során, mérgek hatására vagy egyes örökölt betegségeknél. Mivel a kötés egy darabig instabil és csak pár óra múlva stabilizálódik, átmeneti magas vércukorértékek a HbA1c-értékkel alig mutathatók ki.

A vércukorszint zavarai

Ezzel ellentétben a múltbeli átlagos érték jól látszik. Mivel a normális tartomány laborról laborra változik, minden egyes leletnek tartalmaznia kell az adott labor határértékeit.

átlagos vércukorszint

Igazából magának a mértékegységnek az egyezményes megváltoztatása eredményezi a átlagos vércukorszint értékek változását. Az alábbi táblázat a HbA1c értékeket felelteti meg az átlagos vércukor koncentrációknak. Az értékek csak becslésként használhatók.

átlagos vércukorszint

Fontos információk