Vakság cukorbetegség. Szolgáltatás kereső

Semmelweis Egészségügyi Kft.

Dr. Weixl Várhegyi László ; Cukorbetegség

Tízszeres a vakság kockázata a cukorbetegeknél MTI Telemedicinális szűrések elvégzését javasolják szakemberek a diabéteszes retinopátia kivizsgálására, a szakmai elképzelések szerint mintegy telemedicina szűrőállomásra lenne szükség a teljes rendszer kiépítéséhez. A látás világnapja apropóján a Magyar Szemorvostársaság által az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményben azt írták: a cukorbetegség szemészeti szempontból is kiemelt betegség, hiszen a középkorú, munkaképes lakosság körében a diabétesz okozta szemkárosodás a vakság leggyakoribb oka.

Vesebetegség Cukorbetegség esetén a szemlencse anyagcseréje károsodik, ennek következtében megduzzadhat, elszürkülhet, hályog alakul ki. Amennyiben keringési zavar alakul ki a látóidegben, az látótérkiesést okozhat, ha pedig bénulás fejlődik ki a külső szemizmokat mozgató idegekben, a probléma kettős látásként, kancsalításként, olvasási zavarként jelentkezhet. A cukorbetegség legriasztóbb és a látást leginkább veszélyeztető szövődményei azonban az ideghártyát érintő elváltozások és azok komplikációi üvegtesti vérzés, zöld hályogretinaleválás. A szemészeti kontroll ajánlott időpontjai Eltérés nélküli szemfenéki kép esetén évente.

Világszerte a cukorbetegek egyharmadának, a magyarországi ezer diabéteszes betegből ezernek volt valamilyen fokú diabéteszes retinopátiája. Cukorbetegséggel élőknél a vakság kockázata tízszeres, ezért minden kezelési protokoll számukra legalább évenkénti szemvizsgálatot ír elő, mert a szemkárosodás sokszor csak akkor válik nyilvánvalóvá, amikor már súlyos, előrehaladott látásromlás alakul ki - írták.

vakság cukorbetegség kezelése során magas hőmérsékletre cukorbetegség

Magyarországon a felismert cukorbetegek egyharmada még sosem vett részt pupillatágításban végzett szemfenéki vizsgálaton, és csak a betegek fele vesz részt a minimálisan javasolt évenkénti szemészeti vizsgálaton, miközben körülbelül ezer ember vakul meg évente a diabéteszes retinopátia késői felismerése és a kezelés hiánya miatt.

A szakemberek szerint azonban a nagyszámú beteg miatt az ellátórendszer túlterheltté válna, ha az összes cukorbeteg elmenne az irányelvekben javasolt gyakorisággal szemészeti vizsgálatokra.

vakság cukorbetegség recept 1-es típusú cukorbetegség

Ezért a szakma ezen szűrések telemedicinális elvégzését javasolja. A diabéteszes retinopátia kezelése ban 43,6 milliárd forintba került a társadalombiztosításnak.

vakság cukorbetegség cukor cukorbetegség 1 hajó típusa kezelési

A cukorbetegek éves szemészeti vizsgálatának költségterhe ban 3,8 vakság cukorbetegség forint volt, ez a telemedicina szűrési rendszerrel jóval kevesebb, 1,2 milliárd vakság cukorbetegség lett volna; szakemberek szerint ennek a rendszernek a kiépítése egy év alatt megtérülne.

Fontos információk