Terhes diabetológia. Információk a kampányoltási hétről

Terhességi cukorbetegség és kezelése - Cukorbetegközpont
  • On-line időpont foglalás dietetika A terhesség alatt terhességi cukorbetegség alakulhat ki a kismamák egy részénél, amely állapot a legtöbb esetben csak a várandósság idejére korlátozódik.
  • Pálma-Med - Pálma Egészségüyi Központ - Diabetológia

Szervezetünk egészséges működéséhez nélkülözhetetlen a vércukorszint megfelelő szabályozása, amely igen bonyolult és komplex folyamat. Ennek fő eleme a hasnyálmirigyben termelődő inzulin hormon.

terhes diabetológia kezelés fekete kömény olaj cukorbetegség

A cukorbetegség diabetes mellitus gyűjtőfogalom, ide tartozik az I. Mindegyik kórállapotot kezelni kell, különben súlyos, elhanyagolt esetben akár életveszélyes komplikációk is kialakulhatnak. Ekkor a hasnyálmirigyben az inzulintermelő sejtek károdosása miatt nem termelődik elégséges inzulin, így azt kívülről szükséges pótolni.

terhes diabetológia a diabetes mellitus kezelése 1 típusú inzulin nélkül

Az elhízás, az egészségtelen táplálkozás, a stressz mind összefüggésbe hozható kialakulásával. Lényege, hogy a hasnyálmirigy által termelt inzulin a szervezetben nem tudja kifejteni hatását terhes diabetológiaígy állandósul az emelkedett vércukorérték.

Egyre gyakoribb, részben a túlsúlyosok, a helytelenül étkezők számának emelkedése miatt, részben a kismamák életkorának fokozatos növekedése miatt. Ennek a várandósság minél korábbi időszakában való kiszűrése, és megfelelő kezelése mind a kismama, mind a magzat egészsége miatt nagyon fontos. A 2-es típusú cukorbetegség rizikófaktorainak fennállásakor, vagy 4 kg feletti súlyú újszülöttnek életet adó kismamák esetében már a terhesség Az ilyen háttérrel rendelkező kismamák szénhidrát-anyagcserezavarának korai szűrése és terhesség alatti gondozása kiemelt feladat, feltétlenül diabetológus szakember és dietetikus komplex ellátását igényli.

Ez legtöbbször nem okoz panaszt az érintettnek, így akár évekig is rejtve maradhat. A kezeletlen, magas vércukorérték azonban évek múltán olyan súlyos szövődményeket okozhat, amelyek akár szívizominfarktushoz, végtag-amputációhoz vagy akár vaksághoz is vezethetnek.

terhes diabetológia kezelése viszketés a intim zóna a nők cukorbetegség

Emiatt az időben történő felismerés és kezelés rendkívül fontos. A terhességi cukorbetegség a terhesség során jelentkező kóros vércukorérték, amely veszélyes lehet a magzatra és számos szülési kockázatot is okozhat.

Intézetünkben a gyógyszeres terápia mellett cukorbetegek életmód oktatásával is foglalkozunk, valamint dietetikus segít a megfelelő étrend összeállításában. Túlsúly, elhízás esetén kontrollált, állóképesség fejlesztő és fogyást elősegítő gyógytornát biztosítunk.

Fontos információk